Folyamatos alkalmazkodókészségre lesz szükség az oltási stratégiák meghatározása során

Folyamatos alkalmazkodókészségre lesz szükség a koronavírus elleni oltási stratégiák meghatározása során Európában – hangsúlyozta az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) hétfőn.

Jelenleg egyelőre hiányzik azon oltóanyagok tulajdonságainak ismerete, amelyek az Európai Gazdasági Térségben is elérhetővé válhatnának – írta új jelentésében a stockholmi székhelyű uniós ügynökség. Az ECDC szerint nem segít a helyzeten, hogy a szakértők hiányos ismeretekkel rendelkeznek a koronavírusról és a Covid-19-betegségről. Az oltási terveket és stratégiákat ezért az új információkhoz kell igazítani.
Ha rendelkezésre áll az oltóanyag, kezdetben akkor is korlátozni kell a kínálatot, és a mindenkori szállítási kapacitáshoz kell igazítani azt. A legfontosabb, hogy mindazok megkapják az oltóanyagot, akiknek a legnagyobb szüksége van rá – hangsúlyozta a központ.
A kezdetben várható szűk keresztmetszetek miatt az európai országoknak meg kell határozniuk az oltásban majd elsőbbséget élvező csoportokat. Hogy kik kerülnek ezekbe a csoportokba, az különböző faktoroktól függ – magyarázta Andrea Ammon, az ECDC igazgatója. Ezek közé sorolható az aktuális járványügyi helyzet, a súlyos megbetegedések kockázata és a fontos közszolgáltatások biztosítása.
A központ jelentésében hozzátette: matematikai modellek és a 2009-es sertésinfluenza(H1N1)-világjárvány tapasztalatai segítik majd a döntéshozást.