Maláj utasszállító – Az ügyészek életfogytiglani börtönbüntetést kértek a gyanúsítottakra

Életfogytiglani börtönbüntetést javasoltak a hollandiai ügyészek az 2014-ben Kelet-Ukrajna felett lelőtt maláj utasszállító repülőgép lelövésével vádolt négy férfira -közölte szerdán a helyi sajtó.

Az üggyel kapcsolatos nyomozást koordináló holland hatóságok 2018-ban megállapították, hogy a dél-oroszországi városban állomásozó 53. orosz légvédelmi dandártól származó BUK-rakétával lőtték le Kelet-Ukrajna felett az Amszterdamból a maláj fővárosba, Kuala Lumpurba tartó gépet. A fedélzeten tartózkodó 298 ember, közöttük 196 holland állampolgár, életét vesztette.
A gép lelövésével szakadár kelet-ukrajnai milicistákat vádolnak, akik valamennyien magas rangú, oroszbarát  katonatisztek voltak.
A holland ügyészség szerint, a vádlottak – Szergej Dubinszkij, Igor Girkin, Oleg Pulatov orosz, valamint  Leonyid Harcsenko ukrán állampolgár – „közvetlenül érintettek az ügyben, kegyetlen módon és szándékosan, mintegy több száz ember életét oltották ki, ezért a lehető legsúlyosabb büntetést kell kapniuk”. Azt is felrótták a vádlottaknak, hogy nem működtek együtt a nyomozati hatóságokkal, álhíreket terjesztettek a gép lelövésével kapcsolatban, továbbá „megvetően viselkedtek” az áldozatok hozzátartozóival.
A tárgyalás a vádlottak távollétében zajlik, akik mindannyian tagadták felelősséget. Mivel Oroszország is visszautasítja a vádakat, kiadatásuk valószínűtlennek tűnik. Az ügyben végleges ítélet jövő év tavasszal születhet.