NATO-főtitkár: Oroszországnak átláthatóvá kell tennie katonai tevékenységeit

Oroszországnak átláthatóvá kell tennie katonai tevékenységeit, mert csak így lehetséges elkerülni a feszültség fokozódását Ukrajnával – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfőn azon a sajtótájékoztatón, amelyet Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel tartottak brüsszeli egyeztetésüket követően.

Mint mondta, az elmúlt hetekben szokatlanul megnőtt az orosz katonai erők koncentrációja Ukrajna határainál, azonban nincs közvetlen kockázata egyik NATO-tagállam megtámadásának sem. „Szövetségünk szoros figyelmemmel követi a helyzetet, és rendszeresen konzultál a tagországok vezetésével, mivel nagy aggodalomra adna okot bármilyen további agresszív fellépés vagy provokáció az orosz fél részéről” – húzta alá.
Megerősítette, hogy a szövetség továbbra is illegitimnek tekinti a Krím félsziget orosz megszállását és a Donyec-medencében szerveződő orosz-szimpatizáns fegyveresek támogatását. Hangsúlyozta: minden NATO-tagország egyöntetűen elítéli az Ukrajna elleni orosz agressziót, és támogatja azokat a reformokat, amelyek megerősítik Ukrajna euroatlanti törekvéseit. Hozzátette: Ukrajna támogatása a szövetség részéről nem jelent fenyegetést Oroszországra nézve, a NATO-csapatok fekete-tengeri műveletei védekezési célból és átláthatóan zajlanak.
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter elmondta: „ami jelenleg az ukrán-orosz határon tapasztalható, az nem egy egyszerű csapatösszevonás, mivel az orosz vezetés már tavasszal nagy létszámú hadsereget vezényelt a határhoz, amelyet azóta sem hívott vissza.
„A helyzet egyre romlik, Oroszország arra akarja felhívni a figyelmünket, hogy nagyon gyorsan képes aktiválni a már korábban összevont nagy létszámú csapatait” – jelentette ki.
Úgy fogalmazott: Oroszország továbbra is fokozza a feszültséget Kelet-Ukrajnában, fegyvereket szállít, csapatokat vezényel oda, pénzügyileg támogatja a megszállást, továbbá orosz útleveleket bocsát ki a helyieknek.
„A katonai manőverek, az energiaválság kialakítása Európában, a fehérorosz vezetés migránscsempészete az európai határokhoz, a dezinformációs kampányok mind-mind az orosz vezetés hibrid háborús eszköze az euroatlanti biztonság ellen” – vélte az ukrán miniszter.