Palkovics: Magyarország jó kiinduló helyzetből lát neki a karbonsemlegességi cél megvalósításának

Frans Timmermans-szal, az Európai Bizottság Európai Zöld Megállapodásért felelős ügyvezető alelnökével folytatott egyeztetés kedden Palkovics László innovációs és technológiai miniszter – közölte a tárca csütörtökön.

A tiszta hidrogén gyártásában komoly lehetőségek rejlenek. Magyarország az elsők között kíván csatlakozni az Európai Bizottság által tervezett hidrogénkoalícióhoz, mivel a hidrogéngyártás és -tárolás infrastruktúrája költséges, ezért e téren feltétlenül egységes uniós szabályozásra, összehangolt fejlesztésekre van szükség – hangsúlyozta a miniszter.
A tárca közölte: Palkovics Lásló elsősorban a magyar klímacélokról tájékoztatta az alelnököt, de egyeztettek a hidrogéngyártásról és a közlekedés zöldítéséről is. Palkovics László elmondta, a klímatörekvések megvalósításához az áramtermelés a nukleáris energia és a napenergia együttes felhasználásával járulhat hozzá Magyarországon.
A hidrogénnek a közlekedés zöldítésében is szerepe lehet. A miniszter kiemelte, Magyarország komoly lépéseket tesz a közlekedés dekarbonizációja érdekében. Bemutatta a Zöld Busz Programot, amelynek célja a nagyobb városok közösségi közlekedésében résztvevő autóbuszok cseréje elektromos meghajtású járművekre.
Összegzésként a miniszter elmondta, a magyar kormány cselekszik a klímavédelmi célok elérése érdekében.
Hazánk az elmúlt évtizedekben jelentősen hozzájárult az uniós előrelépéshez, az 1990-es értékekhez képest mostanáig harmadával szorította vissza kibocsátását. Az egy főre jutó éves magyar üvegházhatásúgáz-kibocsátás kevesebb mint háromnegyede az európai átlagnak. Az idén elfogadott Klíma- és Természetvédelmi Akciótervének alapvető feladata, hogy gyermekeink és unokáink számára megőrizzük Magyarországot és a Kárpát-medencét – tette hozzá.
A teremtett környezet megóvása mellett kiemelt szempont az energiaellátás biztonságának fenntartása, az innovatív technológiák alkalmazása és a gazdasági növekedés értékeinek megőrzése.
Az egyeztetésen szó esett a koronavírus okozta válságról is. Palkovics László aláhúzta: Magyarország jól védekezett az első hullámban, ennek is köszönhető, hogy a hazai foglalkoztatottak száma ismét meghaladja a 4,5 milliót.
Frans Timmermans 2019 decembere óta az Európai Bizottság Európai Zöld Megállapodásért felelős ügyvezető alelnöke.  Az idén első alkalommal megrendezett Budapesti Klímacsúcsot Palkovics Lászlóval közösen nyitotta meg  – írta az ITM.