Pénzügyminisztérium: Magyarország támogatja az uniós pénzügyi segítséget Ukrajna részére

Magyarország más tagállamokhoz hasonlóan kész garanciavállalással támogatni az Ukrajna megsegítését szolgáló uniós pénzügyi források kifizetését – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter a tárca közleménye szerint az Európai Unió pénzügyminisztereinek pénteki informális tanácskozása után Prágában.

A pénzügyminiszter emlékeztetett: hazánk eddig is jelentős, több mint 28 milliárd forint értékű segítséget nyújtott Ukrajnának, és már 900 ezernél is több menekültet fogadott.
A magyar kormány álláspontja a kezdetektől fogva változatlan: mielőbbi fegyverszünetre és béketárgyalásokra van szükség, fegyverszállítmányokat továbbra sem engedünk át az országon – hangsúlyozta Varga Mihály. Hozzátette: ugyanakkor támogatjuk az igazságos tehermegosztáson alapuló, a háború kárait mérséklő pénzügyi segítséget Ukrajna részére.
A tárcavezető felhívta a figyelmet, hogy az Ukrajnával szomszédos tagállamok – így Magyarország is – számos olyan anyagi terhét viselik a háború következményeinek, amelyet más tagállamok nem. Kijelentette: a közös segítségnyújtásnál ezt a szempontot is figyelembe kell venni.
Az Európai Unió és pénzügyi intézményei 2014 és 2021 között eddig már közel 5 milliárd eurót folyósítottak Ukrajna számára öt hitelcsomag formájában. Emellett a háború kitörésére tekintettel az uniós állam- és kormányfők májusban megállapodtak egy további 9 milliárd eurós pénzügyi segélycsomag folyósításáról. Ebből 1 milliárd eurót már augusztusban megkapott Ukrajna. A mostani találkozójukon az uniós pénzügyminiszterek további 5 milliárd eurós hitel folyósítására vállaltak kötelezettséget, amit még ez év folyamán egy újabb 3 milliárd eurós támogatás követhet – közölte a PM.