Szijjártó: a magyar vállalatok nyugat-balkáni beruházásainak támogatása hozzájárul a nemzetgazdaság erősítéséhez

Kilenc magyar vállalat részesült vissza nem térítendő támogatásban nyugat-balkáni beruházáshoz, hogy az ott megtermelt profittal a magyar gazdaságot erősítsék, a belföldi működésüket fejlesszék és újabb munkahelyeket teremtsenek – mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden a Nyugat-Balkán Beruházási Támogatás okiratátadó ünnepségén, Budapesten.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy az elmúlt tíz évben Magyarország kétszeresére növelte a Nyugat-Balkánra irányuló exportját, annak értéke meghaladta az évi 2,5 milliárd eurót, és másfélszeresére nőtt a nyugat-balkáni térségben végrehajtott magyar beruházások értéke, elérve a 1,5 milliárd eurót, így a térség a magyar tőke kilencedik legfontosabb kihelyezési célpontjává vált.
Kiemelte: a magyar vállalatok nyugat-balkáni beruházásainak segítésére 9 milliárd forintos pályázatot írtak ki.
Az eseményen a támogatási okiratot a kilencből négy vállalat vette át, amelyek összesen 6,6 milliárd forintnyi beruházást hajtanak végre Szerbiában, amelyhez 3,5 milliárd forintos támogatást kaptak, a magyar gazdaság legsikeresebb ágazatait képviselik és erősítik majd a jövőben – tette hozzá.
A KÉSZ Holding Zrt. 149,886 millió forint, a Kristály Tervező, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. 296,282 millió forint, a Pharma Pack Hungary Kft. 794,357 millió forint, míg az UBM Trade Kft. 2,3 milliárd forint támogatásban részesült.
Szijjártó Péter ismertette: a Kristály Tervező, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. 546 millió forintból építi zentai telephelyét, víz és szennyvíztisztító rendszereket terveznek és telepítenek majd Szerbiában, így a magyar szaktudásra épülő hazai vízipari technológiák további régiós terjeszkedését segítik elő.
A magyar építőipar egyik legismertebb vállalata, a KÉSZ Holding Zrt., amely a Szerbiában újraéledő építőiparban fog “újabb és újabb meglepetéseket szerezni” azáltal, hogy gyártó és mérnöki kapacitásokat hoz létre. Az UBM Trade Zrt., amely a mezőgazdaság területén tevékenykedik, olyan, az eddigieknél magasabb színvonalú technológiát honosít majd meg Szerbiában, amely biztosítja a vállalat számára a piaci részesedés folyamatos növekedését. A 4,6 milliárd forint értékű takarmánykeverő üzem, amely Sid városában jön létre, évente mintegy 150 ezer tonna előállítására lesz alkalmas. A magyar gyógyszeripar is képviselti magát, a Pharma Pack Hungary Kft. szerbiai beruházásával, kapacitásbővítést hajt végre – sorolta.
Vida Tamás, a KÉSZ Holding Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a csoport nemzetközi terjeszkedését bizonyítja az elmúlt húsz évben, hogy a magyarországi tevékenységükön túl öt országban rendelkeznek nemzetközi képviselettel, leányvállalattal, ahol mintegy 500 embert foglalkoztatnak a kétezerből.
A csoport éves árbevételének mintegy ötöde, csaknem 30 milliárd forint a nemzetközi tevékenységéhez kapcsolódik. Továbbra is fókuszterületük a nemzetközi terjeszkedés. A támogatással elsősorban a mérnöki és tervezői tevékenységüket fejlesztenék, bővítenék – mondta.
Nyikos Gábor, a Kristály Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a 60 munkavállalót foglalkoztató, idén harmincéves, száz százalékban magyar tulajdonú vállalkozás elsősorban a vízellátás, a csatornázás és szennyvíztisztítás területén nyújt mérnöki szolgáltatásoka
. A cég árbevétele átlagosan 2-2,2 milliárd forint, amelynek jelenleg 5 százalékát teszi ki az exporttevékenység. A vállalat komoly erőfeszítéseket tett az utóbbi 3-4 évben, hogy “megvesse lábát” a szerb piacon – tette hozzá.
Kis Csaba József, a Pharma Pack Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a nagy cégek beszállítójaként gyártanak gyógyszereket, elsősorban gyógyszercsomagolással foglalkoznak, valamint fejlesztéssel és étrendkiegészítők gyártásával.     Tevékenységük középpontjában a kis- és közepes méretű gyártási tételek gyors és költséghatékony előállítása áll, jelenleg mintegy 20 féle hatóanyagú terméket gyártanak nyolc partnerüknek. A terjeszkedéshez a nyugat-balkáni régiót választották, ahol új üzemet létesítenek. A szerb üzem teljes kapacitásának elérésekor mintegy 50 embert foglalkoztatnak majd, amely a magyar anyavállalatnál további munkahelyek létesítésével jár – közölte.
Varga Ákos, az UBM Trade Zrt. igazgatósági elnöke elmondta: törekednek arra, hogy az anyagi források maximális figyelembevételével a világban elérhető technikai tudás legújabb vívmányait építsék be létesülő szerbiai üzemükbe, ezáltal a Balkán legmodernebb, leghatékonyabb takarmánykeverőjét hozzák létre.
A gyár építését 2021-ben kezdik el és az üzem 2023-ban már gyárt majd takarmányt, a kapacitás 80 százalékában ömlesztett kiszerelésben közepes és nagyobb farmok részére, 20 százalékban zsákos csomagolásban a háztáji gazdaságok számára. A célpiac pedig az egész balkáni régió lesz – tette hozzá.