Tóth Edina: az uniós tagállamok maguk döntsék el, milyen technológiával előállított növényeket akarnak termeszteni a területükön

Magyarország kiemelten fontos stratégiai kérdésként kezeli a géntechnológiával módosított szervezetekkel (GMO) kapcsolatos tevékenységek szabályozását és a magyar mezőgazdaság GMO-mentességének megőrzését, éppen ezért ragaszkodik ahhoz, hogy minden tagállam maga dönthesse el, milyen technológiával előállított növényeket akar termeszteni a saját területén – hangsúlyozta Tóth Edina, a Fidesz uniós parlamenti képviselője kedden Strasbourgban.

A kormánypárti politikus az új génkezelési technikákról (NGT) szóló jelentéssel kapcsolatos plenáris vitával összefüggésben adott nyilatkozatot.
Véleménye szerint az Európai Parlament jelenlegi javaslata javításra szorul, hiszen a biogazdálkodásnak egyértelműen elválaszthatónak kell lennie az új génkezelési technikákkal előállított növényektől. „Fontos azt is kiemelni, hogy „a génmódosított növények esetében nem bizonyított, hogy a klímaváltozás vagy az élelmiszer-biztonság területén jobbak lennének a hagyományosan nemesített fajtáknál” – hívta fel a figyelmet Tóth Edina.
Hangsúlyozta, hogy a Fidesz uniós parlamenti képviselőcsoportja nem fogja megszavazni a jelentést. Az Alaptörvény 20. cikkelye is kimondja, hogy Magyarország nem támogatja, hogy a területén GMO-növényeket termesszenek vagy adjanak el, így „továbbra is meg fogjuk védeni a hazai mezőgazdaság GMO-mentességét” – húzta alá. Kiemelte: ez azért is fontos, mert nem lehet tudni, hogy ezeknek az új génszerkesztési technológiáknak mi lesz a hosszú távú hatásuk.
Az Európai Bizottság keddi, az új klímacélokról szóló bejelentésével kapcsolatban elmondta: ennek az időzítése teljesen elhibázott, egyrészt a gazdák tüntetnek a brüsszeli éghajlati és agrárpolitikai szabályozások ellen, másrészt pedig a káros anyagok kibocsátásának 2030-ra előírt 55 százalékos csökkentésétől is távol van még Európa. Azonban – jegyezte meg – reményre ad okot az, hogy végül úgy döntött jobboldali nyomásra az Európai Bizottság, hogy ez nem konkrét jogszabálytervezet lesz, hanem egyelőre csak javaslat.
Előrelépésnek nevezte azt is, hogy – szintén jobboldali fellépésre és a gazdák megmozdulása miatt – az Európai Bizottság azt is bejelentette kedden, hogy visszavonja a növényvédő szerek használatának 50 százalékos csökkentésére vonatkozó javaslatát.
„A javaslat egyébként az európai és a magyar gazdatársadalmat teljesen tönkretette volna, az egekbe szálltak volna az élelmiszerárak. Ez a jobboldali siker reménykedésre ad okot, és tovább folytatjuk a harcot, és meg fogjuk védeni az európai gazdákat, embereket és az ipart, a bizottság extrém és megvalósíthatatlan javaslataitól a jövőben is” – húzta alá Tóth Edina.