Zsigmond Barna Pál: sikeres lesz a magyar uniós elnökség

A 2011-es magyar EU-elnökség sikeres volt, nagy elismerést vívott ki, és ez a következő, 2024-es elnökséggel is így lesz – jelentette ki Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára szerdán az Országházban.

Az államtitkár a külügyi bizottság ülésén kifejtette: az uniós elnökség az Európai Unióban nem egy ország egyedi feladata, hanem trióban együttműködve, három ország másfél éven át látja el ezt a posztot, hathónapos rotációban. Magyarország Spanyolországgal és Belgiummal együtt alkotja a trióelnökséget – tette hozzá.
Kiemelte: a felkészülés a magyar elnökségre nagyon jól áll, a szükséges humán és infrastrukturális feltételek is rendelkezésre állnak.
Az államtitkár arról is beszámolt, hogy meghatároztak prioritásokat a magyar elnökség félévére. Ilyen az európai versenyképesség visszaállítása gazdasági és társadalmi szempontból, valamint a migráció kezelése, hiszen közismert a határoknál jelentkező probléma, a külső határok védelme mindenkinek közös feladata – magyarázta.
Közölte: további prioritás a demográfiai válság kezelése, ugyanis ez a probléma egész Európát sújtja. Magyarország családvédelmi csomagot dolgozott ki a helyzet megoldására, ezt ajánlják a többi európai állam figyelmébe is – mondta.
Zsigmond Barna Pál ugyancsak prioritásként említette a bővítési folyamat előrevitelét, a védelempolitika erősítését és a kohéziós politika folytatását.