Átadták a kormányzati támogatással kialakított horvát kulturális központot Baján

Átadták a kormányzati támogatással 100 millió forintból kialakított horvát kulturális központot csütörtökön Baja belvárosában.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a bácskai horvátok kulturális központjának átadásán elmondta: a felújított épületnek szolgálnia kell a magyarországi horvátok megmaradását kultúrájukban, nyelvükben és kereszténységükben egyaránt. A magyar kormány pedig ehhez minden segítséget megad – tette hozzá.
Az államtitkár szerint „Brüsszelben nem értik a kis nemzetek küzdelmét, hogy miért akarnak megmaradni magyarnak, horvátnak, szerbnek vagy németnek, és miért akarják ugyanezt a nemzetiségiek, akik pár tízezren vagy százezren élik mindennapjaikat egy-egy országban”.
A magyaroknak és a horvátoknak ebben a kérdésben egymást segítve össze kell fogni, annál is inkább, mivel a két nemzetet erős szálak kötik össze – fogalmazott.
Soltész Miklós kifejtette: a magyarokat és a horvátokat összeköti a keresztény hit és a közös kultúra, a mostani horvátországi választási sikerek, a nemzetiségi politika és az a tizenötezer magyar, aki Horvátországban él, illetve az a sok tízezer horvát, aki Magyarországon él.
Összeköti a két népet továbbá az a pályázat is, amely révén a kormányzat összességében négyszázmillió forinttal segíti a nemzetiségek egy- és kétmillió forint közötti beruházásait – fűzte hozzá a politikus.
Soltész Miklós emlékeztetett: a nemzetiségek Bács-Kiskun megyében 17 pályázaton összesen 25 millió forintos támogatásban részesültek, ezen belül a horvát közösség négy projektben összesen közel hétmillió forintot fordíthat felújításokra.
A régióban élő horvát nemzetiség kulturális örökségének megőrzését, fejlesztését és bemutatását szolgáló központ átadóünnepségén Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, fideszes országgyűlési képviselő elmondta: Baja és térsége soknemzetiségű vidék, ahol a magyarok és a nemzetiségek hosszú évszázadok óta élnek békességben, egymást és egymás kultúráját tisztelve, egymást erősítve és támogatva.
Kiemelte: a legnagyobb ereje a térségnek éppen a sokszínűségében rejlik, amelyhez a most átadott kulturális központ is hozzájárul. Az intézményben ugyanis alkalma lesz a bácskai horvátoknak az évszázadok óta őrzött kultúrájukat gyakorolni, megélni és átadni a jövő generációjának.
Az ünnepségen Mladen Andrlic budapesti horvát nagykövet és Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke horvát nyelven köszöntötte az egybegyűlteket.