Izsákon lesz a Szent László, a lovagkirály rockopera ősbemutatója

Szent László, a lovagkirály címmel rockoperát mutat be július 9-én a Nemzeti Lovas Színház – közölte  Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Bács-Kiskun megyei Fülöpszálláson. A darab ősbemutatóját a megyei lovasélet egyik központjában, Izsákon tartják.

Szent László a magyar történelemnek a legemelkedettebb, a magyarságot leginkább megtestesítő személyisége volt – mondta el Kásler Miklós a sajtótájékoztatón. A miniszter idézte Prohászka Ottokár püspököt, aki így fogalmazott a lovagkirályról: “Szent László hitelesítette Szent István művét, a kereszténységet benne ismerte meg a magyarság, mert ő testesítette meg a magyarság ősi hagyományait, a vitézséget, a nemességet, a szakralitást, amelyet nagy fejedelem ősei képviseltek itt a földön”.
A miniszter hangsúlyozta: Szent László nemes lelkű lovag, aki valamennyi csatáját sikerrel vívta meg, aki testileg, lelkileg példakép volt. Szent László apai ősei valóban a magyarság szakrális nagyfejedelmei voltak, akik, Szent István után új szakralitással töltötték meg a magyarság jövőjét, és ez az új magasság a kereszténység volt – tette hozzá Kásler Miklós.
A rockopera megvalósulását a Magyarságkutató Intézet és az Emberi Erőforrások minisztériuma is támogatja.     Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója elmondta: egy éve dolgoznak a darab sikeréért, amit a Nemzeti Lovas Színház társulata mutat be Izsákon. A darab főszereplője Pintér Tibor, a lovas színház igazgatója lesz.