Kósa Ferenc filmrendező emlékére hirdetik meg a XIX. Lakiteleki Filmszemlét

Kósa Ferenc filmrendező emlékére hirdetik meg a XIX. Lakiteleki Filmszemlét, amelyre október 4-éig várják a nevezéseket – közölte Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Lakitelek Népfőiskola alapítója az MTI-vel.

A lakiteleki Népfőiskola Alapítvány, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Kft. és a Dunaversitas Egyesület november 27. és 29. között rendezi meg a XIX. Lakiteleki Filmszemlét. A versenyen részt vehetnek falvak, városok, iskolák televíziói, filmkészítő közösségek és magánszemélyek, határon innen és túlról, minden 2010 után készített magyar nyelvű alkotással, amely a korábbi filmszemléken még nem szerepelt – mondta a pályázati feltételekről Lezsák Sándor. Nevezni ezúttal is krónika, korkép, művelődés, portré és fikciós műsorok kategóriákban lehet.

Minden benevezett filmről egy rövid szöveges leírást is kérnek, amely az alkalomra készülő katalógusba is bekerül. A filmszemle felhívása szerint krónika kategóriában helyi híradó, aktuális közéleti riportműsor és sport szerepelhet maximum 26 perc időtartamban. Korkép kategóriában legfeljebb 52 perces, egy településről készített filmtanulmánnyal, valamint filmszociográfiával, művelődés kategóriában maximum 26 perces hungarikumokról, helyi értékekről készített filmmel lehet nevezni. A portréfilmek hossza is maximum 26 perc lehet. A fikciós műsorok maximum 10 perces szórakoztató, animációs, rajz- és kísérleti filmek lehetnek. A benevezett filmek közül előzsűri választja ki a szemlére bejutó alkotásokat.

A döntésről a pályázókat október végén elektronikus úton értesítik. A zsűri elnöke Buglya Sándor Balázs Béla-díjas filmrendező, producer lesz. A legjobb alkotások díjazásban részesülnek. A nevezési lap letölthető a népfőiskola honlapjáról, a www.nepfolakitelek.hu oldalról.