Négy új bemutatóval készül az évadra a kecskeméti Ciróka Bábszínház

Négy új bemutatóra, köztük egy felnőtteknek szóló darabra és a Magyarországi Bábszínházak 16. Találkozójára is készül a 2023/2024-es évadban a kecskeméti Ciróka Bábszínház társulata.

Kiszely Ágnes, a teátrum igazgatója az MTI-nek elmondta: az új évadban is kiemelt figyelmet fordít a színház arra, hogy nézőit korosztálycentrikusan szólítsa meg. Bérletajánlatukban 3-3 előadást kínálnak az óvodásoknak és kisiskolásoknak, negyedikként pedig a népszerű Mikuláskuckót válaszhatja mindkét korcsoport.
Az évad első bemutatója a Családfa mesék lesz Markó Róbert rendezésében. A magyar népmesék alapján készülő produkció az iskolások számára fogalmaz meg fontos és elgondolkodtató igazságokat. A só című ismert népmesét zenekari kísérettel Kuthy Ágnes kelti új életre a Ciróka színpadán, ugyancsak az iskolás korosztálynak. A humorral és költészettel teli előadás, A mindentlátó királylány pedig arra keresi majd a választ, hogy a szemünkkel, vagy a szívünkkel látjuk-e jól a valóságot – tette hozzá az igazgató.
Kiszely Ágnes kiemelte: első alkalommal dolgozik a társulattal Varsányi Péter, aki a Tiszavirág című mesét állítja színpadra novemberben. Az óvodásoknak készülő produkció az élet kicsi és nagy, de mindenképpen fontos dolgairól szól – fogalmazott.
Az óvodások bérletében közkívánatra visszatér a népszerű Babaróka, valamint a japán, korjak, norvég, skót, angolai és magyar népmesékből szőtt mulatságos és tanulságos mese, a Macskablöff.
Decemberben ezúttal is beköltözik a Cirókába a Mikulás. Az adventi időszakban a Mikuláskuckó is mindig megújul. A gyermekek most is bekukucskálhatnak a Mikulás szobájába, amíg ő ajándékok után jár a városban, és mint minden éveben, ezúttal is mesével és interaktív játékkal várják a látogatókat.
A korábbi tantermi darabok közül az Állatfarm lesz repertoáron ebben az évadban, a Ciróka színháztermében pedig a Barguzin – lehullt csillag fénye című előadást játsszák majd a középiskolásoknak. Az előző évadban bemutatott darab két jelölést is kapott a 2022/2023-as évad színikritikusi díjára: a legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg kategóriában (Fábián Péter író), valamint a legjobb színházi zene kategóriában (Rozs Tamás zeneszerző). Az előadást ráadásul beválogatták az idei eSzínház Fesztiválra, amelynek keretében szeptember 22. és október 1. között elérhető lesz az eSzínház.hu oldalon.
Az évad végén új ifjúsági-felnőtt darabbal is készül a kecskeméti bábszínház társulata. Szikszai Rémusz rendezésében mutatják be Örkény Tóték című kisregényének színpadi adaptációját.
A négy éven aluliaknak továbbra is havi rendszerességgel játszanak majd. A legkisebbeknek szóló előadásaik közül szeptember 24-én a Csigaházat láthatják majd elsőként az érdeklődő családok, de műsoron lesz a Hinta-palinta, az Almafácska és Kukucs is.
Ebben az évadban is folytatódnak mesedélutánok a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház gyerekosztályán, az ősz folyamán pedig új kínálattal jelentkezik a bábszínház felnőtt sorozata, a Pestiek a Budai utczában.
A hétvégi előadások sorát egy szabadtéri koncerttel nyitja meg a bábszínház szeptember 10-én délután. Danny Bain és Ágoston Béla közös koncertjén mesék, dalok, zenebohóc-műsor, nevetséges rímek és bolondos történetek szórakoztatják a közönséget. Egy héttel később, szeptember 17-én pedig indul az új Vasárnapi Mesébelépő játék, amelyben izgalmas nyomozásra invitálják a látogatókat. A játék során kiderül, kik koptatták Kecskemét utcaköveit az elmúlt évszázadok során. A tét ezúttal is a Tiszteletbeli Társulati Tag cím elnyerése, amelyre azok pályázhatnak, akik a legtöbb vasárnap délelőttöt a Cirókával töltik.
A művészeti munka fontos részét képezi a tizenévesek tehetséggondozása is. A Lazarcú Maszkák színjátszó csoport szeptember 21-ig várja az új jelentkezőket.
Kiszely Ágnes igazgató reményét fejezte ki, hogy a 2024 júniusára tervezett Magyarországi Bábszínházak 16. Találkozója is megvalósulhat majd, amelynek 1992 óta a Ciróka Bábszínház és Kecskemét városa a házigazdája.