A 2019-es költségvetés végrehajtása megfelelt az előírásoknak

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megállapította, hogy a 2019-es költségvetés végrehajtása megfelelt a vonatkozó törvényeknek és előírásoknak – közölte a számvevőszék a honlapján kedden a tavalyi költségvetés végrehajtásáról szóló zárszámadási törvény parlamenti elfogadása alkalmából.

A honlapon az ÁSZ kifejtette: a zárszámadási törvényjavaslatot a Pénzügyminisztérium a jogszabályi előírások szerinti szerkezetben készítette el. A 2019. évi zárszámadási törvényjavaslatban szereplő teljesített bevételi és kiadási adatok megbízhatóak és megalapozottak.
A parlament kedden fogadta el a Magyarország 2019. évi központi költségvetéséről szóló törvény végrehajtásáról szóló előterjesztést.
Az ÁSZ a zárszámadási jelentéshez kapcsolódó makrogazdasági elemzésében korábban kiemelte: 2019-ben folytatódott a költségvetési stabilizációnak és a gazdaság dinamizálásának a több év óta tartó folyamata. Ezek a folyamatok a Covid-19 világjárvány hatására 2020-ban megtörtek, de pozitív következményeik 2020-ban is éreztetik hatásukat, mivel biztonságosabb alapot teremtettek a gazdasági visszaesés káros következményeinek enyhítéséhez. A jelentést és az elemzést az ÁSZ október 5-én nyújtotta be az Országgyűlésnek.
Domokos László, az ÁSZ elnöke az október 21-én elhangzott parlamenti expozéjában a magyar gazdaság kifehérítését – a foglalkoztatás jelentős bővülése mellett – a magyar gazdaság legnagyobb eredményének nevezte – emlékeztetett az ÁSZ a keddi közleményében.
Az ÁSZ törvényi kötelezettségének eleget téve, minden évben ellenőrzi az előző év költségvetése végrehajtásáról szóló törvényjavaslatot.