Duna House: január és március között az első lakást vásárlók az adásvételek 23-25 százalékát tették ki

Az első lakást vásárlók januárban Budapesten voltak a legaktívabbak, az év első hónapjában zárult eladások 23 százalékában szerepeltek, míg a vidéki területeken a március volt a legerősebb, akkor a vásárlók negyede tartozott ehhez a csoporthoz – közölte a Duna House saját adatai alapján pénteken az MTI-vel.

Idén az első negyedévben a fővárost preferáló első lakást vásárlók átlagosan 48 millió forintot meghaladó összeget költöttek saját lakásra, amely átlagosan 58 négyzetméteres alapterülettel rendelkezett. Ezzel szemben a vidéki területeken ingatlant vásárlók számára idén átlagosan 29,2 millió forintból is megoldható volt az otthonteremtés, ráadásul 25 négyzetméterrel tágasabb ingatlanba költözhettek.
A közlemény idézte Benedikt Károlyt, a Duna House PR- és elemzési vezetőjét, aki elmondta továbbra is hangsúlyos szerepet kapnak az állami otthonteremtést támogató kedvezmények, a meghosszabbított Babaváró támogatás és a CSOK (családi otthonteremtési kedvezmény) jelentős segítséget nyújt a gyermeket tervező fiatalok saját ingatlanhoz jutása során.
Arra is kitértek, hogy a Duna House cégcsoporthoz tartozó Credipass pénzügyi szakértőinek országos felmérése szerint a Babaváró támogatást igénylők a 2023 első negyedéves adatok szerint 91,2 százalékban lakáscélra fordították a kapott összeget, emellett a hitelügyletek mellé beadott CSOK igények aránya is 21,4 százalékra emelkedett a fővárosban. Bár Kelet- és Nyugat-Magyarországon enyhe mérséklődést tapasztaltak a családi otthonteremtési kedvezménnyel élők számában a szakértők, – itt a hitelügyletek 29,2-31,1 százalékához csatoltak CSOK igénylést – az országos megoszlást vizsgálva azonban mégis az előző negyedévi 24,7-ről 25,6 százalékra nőtt az előfordulás.
Felidézték, hogy az otthonteremtési céllal vásárlók között kiemelt fontosságúnak számít az első lakásukat vásárlók csoportja, akik a tavalyi év második felétől országos szinten jelentős hátrányba szorultak a 2022-es események következtében átalakult ingatlanpiacon. A magas ingatlanárak mellett az emelkedő hitelkamatoknak és a hosszú idő óta nem látott mértékű inflációnak köszönhetően 2022 júniusától fokozatosan csökkenő arányban voltak jelen az első lakást vásárlók a fővárosi ingatlantranzakciókban. A vidéken letelepedők számára a mélypontot 2022 októbere jelentette, amikor mindössze 15 százalékos arányban szerepeltek az adásvételek vevői oldalán.