Írásos megállapodást javasolnak a PwC szakértői a távmunka feltételeiről

Bár a múlt heti kormányrendelet nem írja elő, a távmunka feltételeiről a PwC szakértői szerint írásban kell megállapodnia a munkáltatónak és a munkavállalónak – közölte a tanácsadó cég az MTI-vel hétfőn.

Az elemzés szerint a megállapodás munkaszerződést, munkaszerződés-módosítást, vagy egyedi megállapodást jelenthet. Legfőbb elemei a távmunkavégzés keretében történő foglalkoztatás tényének rögzítése, a felek által biztosított munkaeszközök köre, a költségtérítés mértéke, valamint a munkarend meghatározása. Egyéb háttérszabályokat a munkáltató egyoldalú szabályzatban, utasításban tehet közzé – írták.
A múlt héten megjelent kormányrendelet nem szól arról sem, hogy a költségtérítést a munkáltatónak kötelezően adnia kell-e, a közlemény ezért a munka törvénykönyvét idézi. Eszerint a munkavégzéssel kapcsolatos indokolt költségeket a munkáltatónak meg kell fizetnie. A többletköltségeket a munkavállaló számára tételes költségelszámolás keretében kell megfizetni, de igazolás nélkül is járhat költségtérítés. Utóbbi esetben a minimálbér 10 százalékáig jár adómentesség.
A biztonságos otthoni munkavégzés szabályairól a munkáltatónak előzetesen tájékoztatnia kell az alkalmazottait. A távmunkavégzésre vonatkozó megállapodás aláírása után a munkavállaló feladata kialakítani az előírt munkakörülményeket – tették hozzá.
A tapasztalatok szerint számos cég rendelkezik távmunkaszabályzattal, és egyedi szerződések is születtek már otthoni munkavégzéshez kapcsolódva – olvasható a közleményben. Hozzátették ugyanakkor, hogy szükség lehet a meglévő szabályok módosítására, főképp a munkavédelmi normák, vagy a költségtérítési szabályok miatt.