Kásler Miklós: a magyar diákok megállják a helyüket

A magyar iskolákból kikerülő gyerekek megállják a helyüket a világban. Fontos az értékorientáltság, hogy tudják, hová tartoznak és tartsák a lépést a legújabb korok ismereteivel – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere hétfőn, amikor találkozott az Ifjú Tudósok című televíziós vetélkedő zsűritagjaival.

A középiskolások számára első alkalommal, az Emmi felkérésére az Oktatási Hivatal szervezésében kiírt, biológia, kémia és történelem tantárgyból lezajlott versenysorozat szeptemberben volt, a döntőket az M5 kulturális csatornán közvetítették.
A hétfői találkozón a miniszter és a szakmai zsűrikben közreműködött pedagógusok, szakértők egyaránt sikeresnek értékelték az Ifjú Tudósok vetélkedőt.
„A tudomány és az ifjúság együtt jelentkezett ebben a műsorban. Fontos, hogy fel tudjuk mutatni a klasszikus értékeket, emberi viselkedést, méltányosságot, az elismerést, és sikerüljön példát állítani mások elé” – fogalmazta meg a műsor céljait Kásler Miklós. Hozzátette: szeretné, ha a közgondolkodás afelé mozdulna, hogy a tudás öröméért tudjunk élményt nyújtani másoknak, nem pedig ellenszolgáltatásért.
A történelem szakmai zsűrijében Szakály Sándor történész, Szabados György történész és Nánay Mihály, a Történelemoktatók Szakmai Egyesületének elnöke vett részt; a biológia szakmai zsűrijében Oláh Edit molekuláris genetikus, Kellermayer Miklós orvos, biofizikus és Solymoss Miklós, az Eötvös József Gimnázium tanára; a kémia szakmai zsűrijében pedig Viskolcz Béla egyetemi tanár, Gelencsér András akadémikus, levegőkémikus, valamint Zagyi Péter gimnáziumi tanár vett részt.
A találkozón a zsűritagok közül többen felvetették, hogy célszerű lenne jóval nagyobb publicitást biztosítani az Ifjú Tudósok versenysorozatnak, mert az népszerűsíti a tudományokat, kiválogatja a tehetségeket és motiválja a középiskolásokat. Szabados György megjegyezte: ilyen műsorokkal lehet vonzóvá tenni a minőséget és a tudást a 21. században.
A műsor feladatai érintették az emelt szintű érettségi teljes anyagát, a vetélkedő első három helyezettjei a felsőoktatási felvételi eljárás során többletpontokat kapnak.
Az Ifjú Tudósok második évada fizika, magyar nyelv és irodalom, illetve informatika tantárgyból jelenleg zajlik.