Keddtől Pápán a Gripenek

A kecskeméti repülőbázis fejlesztése miatt a Gripenek május 7-én, kedden és május 8-án, szerdán települnek át Pápára.

A NATO Biztonsági Beruházási Program, valamint a Modern Városok program keretében az elkövetkező időszakban fejlesztik a kecskeméti légibázist, ezért a fel- és leszállópálya, valamint a hozzá kapcsolódó guruló utak tervezetten május közepétől legalább fél évig nem lesznek alkalmasak repülőgépek fogadására – közölte a Honvédelmi Minisztérium.

Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisról a Gripenek május 7-én és május 8-án települnek át Pápára. A készültségi szolgálatot ellátó géppár úgynevezett gyakorló, azaz Tango-riasztás keretében hagyja el a kecskeméti bázist, majd ezt követően Pápán kezdi meg a fegyveres légvédelmi készenléti szolgálatot.

Az áttelepülés ideje alatt – valamint a feladatok ellátásának függvényében időszakosan – az ideiglenes állomáshely körzetében a megszokottnál nagyobb hanghatásra lehet számítani.

A feladatok Pápán történő ellátáshoz szükséges technikai eszközök szállítása közúton és vasúton történik, ezért az 52-es és a 8-as számú főutakon május 6. és 8. közötti időszakban, május 10-én, valamint 13-án megnövekedett forgalomra számíthatnak az arra közlekedők.

Fotó: Bús Csaba

A fejlesztésre 5,1 milliárd forint áll rendelkezésre

Korábban megírtuk, hogy a kecskeméti repülőbázis polgári célú fejlesztésére a legutóbbi információk szerint 5,1 milliárd forint áll rendelkezésre. Az egész átalakítás alapja a polgári közlekedésre szánt terület leválasztása és elhatárolása a katonai bázistól. Az együttes katonai-polgári felhasználáshoz egyes katonai objektumokat máshova kell áthelyezni, mivel repülésbiztonsági okokból a polgári repülők, helikopterek nem üzemelhetnek felfegyverzett katonai légi járművek mellett.