Magyarország jövőjét a fiatalok jelentik

A fiatalok jelentik a családbarát Magyarország jövőjét, ezért a kormány fontosnak tartja, hogy minden segítséget megadjon képességeik kibontakoztatásához, aktív társadalmi szerepvállalásuk előmozdításához, önálló életkezdésükhöz és a családalapításhoz – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétfőn az MTI-vel, a fiatalok nemzetközi napja alkalmából.

A közlemény szerint a kormány folyamatosan bővíti azon támogatások, lehetőségek körét, amelyek a fiatalok továbbtanulását, önálló életkezdését, családalapítását, otthonteremtését, nyelvtanulását, elhelyezkedését segítik. A gazdaság dinamikus növekedésének, a béremeléseknek és a munkahelyteremtéseknek köszönhetően a magyar fiatalok előtt stabil és tervezhető jövőkép áll – írták.
Emlékeztettek: az első sikeres nyelvvizsga, valamint a KRESZ-tanfolyam és -vizsga díjának visszatérítése már 75 ezer fiatalnak segített – kétmilliárd forint értékben – a munkavállalás megkönnyítésében, az Ifjúsági Garancia Program eddig több mint 147 ezer fiatal elhelyezkedését támogatta. Az utóbbi években bővültek a diákhitel-konstrukciók is. A tanulmányokra fordítható Diákhitel 2 esetében a kamatot teljes mértékben az állam fizeti, míg a szabadon felhasználható Diákhitel 1 havonta felvehető összege 70 ezer forintra nőtt, és már a határon túli fiatalok is igénybe vehetik. Ezeket az intézkedéseket egészítik ki olyan európai uniós pályázatok és programok, amelyek szintén hozzájárulnak a fiatalok támogatásához.
Kitértek arra is, hogy a 2020/21-es tanévtől elindul a középiskolások külföldi nyelvtanulását támogató program, amely által évente 140 ezer középiskolás diák kétszer kéthetes külföldi nyelvi kurzusra utazhat majd. A kormány erre évi 90 milliárd forintos támogatást biztosít.
Hangsúlyozták: egy 2016-os felmérés szerint a hazánkban élő fiatalok kétharmada kizárólag Magyarországon képzeli el a jövőjét, ezért a kormány olyan intézkedéseket vezetett be – csok, falusi csok, „Esély otthon” program, babaváró támogatás -, amelyek az önálló életkezdést és a saját otthon megteremtésének lehetőségét segítik.
A hallgatói/diplomás gyedet 2018-tól kedvezőbb feltételekkel lehet igénybe venni, ami hozzájárul a tanulmányok és a szülői szerep összeegyeztethetőségének javításához. A fiatalok életkezdését, a gyermekvállalást és a gyermeknevelést segítheti a családvédelmi akcióterv elindítása is. Idén minden eddiginél nagyobb összeget, 3,3 milliárd forintot fordít a kormány a fiatalok támogatására a Nemzeti Tehetség Programon keresztül – sorolták.