Országosan már több mint 200 bázisállomáson érhető el a Telenor 5G-szolgáltatása

Országosan már több mint 200 bázisállomáson érhető el a Telenor 5G-szolgáltatása, az új technológiát használják is a szolgáltató ügyfelei: a hónapról hónapra növekvő 5G-n zajló adatforgalom 2021 októberében meghaladta a 35 ezer gigabytot (GB) – közölte a mobiltársaság az MTI-vel.

Mint írták, ennyi adatból több mint 34 éven keresztül lehetne streamelni jó minőségben zenét, vagy közel 4,5 éven keresztül 720p felbontású HD filmeket.
A Telenor az 5G-szolgáltatást tarifacsomagtól függetlenül, minden ügyfele számára hozzáférhetővé tette, nincs szükség speciális előfizetésre.
A közleményben felidézték, hogy a frekvencia-árverésen 2020 márciusban a Telenor az 5G szolgáltatás elindításához szükséges frekvenciához jutott – összesen 35,6 milliárd forintért – mind a nagyobb területi lefedettséget biztosító 700 MHz-es, mind a nagyobb kapacitást biztosító 3600 MHz-s sávokban. Ez utóbbi sávban a megszerzett 140 MHz frekvenciakészlettel a Telenor Magyarország rendelkezik a legnagyobb egybefüggő blokkal. A cég tavaly és idén összesen nettó 92,454 milliárd forintot fordított a hálózatának fejlesztéséhez szükséges frekvenciák megszerzésére.
A kereskedelmi 5G szolgáltatást 2021-ben első körben Győr és Törökbálint egyes részein, majd az 5G-hálózat kiépítését felgyorsítva Budapest XI. kerületének számos pontján és a főváros forgalmasabb területein tette hozzáférhetővé a társaság. Ezzel párhuzamosan a Balaton környékén, például Balatonföldváron, Balatonfüreden, Siófokon, Révfülöpön, Keszthelyen, Zamárdiban, Szántódón, Almádiban, Fűzfőn, Bogláron, Lellén, Fonyódon, valamint Székesfehérváron és Tatabányán is megkezdődtek a hálózatmodernizációs munkálatok.
Arra is kitértek, hogy nagyjából 10 évente érkezik a mobiltechnológiából újabb generáció. Az adatfogalmi sebességben, a hálózat válaszidejében és az egy időben kiszolgált készülékek számában hoz nagy előrelépést az 5G a korábbi technológiákhoz képest. Számokban kifejezve ez akár 10x-es sebességnövekedést jelent; 20 milliszekundumos válaszidő helyett akár 2-10 milliszekundumot és az ezres nagyságrendű kiszolgálható eszközök helyett milliós nagyságrendet egy cellán belül. Az 5G az első években a 700-3600 MHz-es tartományban, a korábbi technológiákkal használt frekvenciákon is elérhető lesz Magyarországon. Az 5G bevezetésének biztonságos körülményeiről – a mobilszolgáltató elemi érdekein túl – a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság szabályozása gondoskodik.
A Pannon GSM néven alapított Telenor Magyarország 1994. március 27-én Magyarországon elsőként indított kereskedelmi GSM-szolgáltatást. A jelenleg 75 százalékban a cseh PPF Csoport, és 25 százalékban az Antenna Hungária tulajdonában álló cég a hazai piac egyik vezető mobiltávközlési vállalataként több mint 1100 munkavállalót foglalkoztat, és 3,1 millió előfizetője van.