Szijjártó Péter: a magyar vállalkozások jelentik a gazdaság lelkét

A magyar gazdaság kicsi, de rendkívül nyitott, ezért a nemzetközi nagyvállalatok nagy szerepet játszanak teljesítményének alakításában, ugyanakkor a lelkét mégis a magyar cégek adják – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Kovács Kft. pénteki gyáravató ünnepségén, Mezőkövesden.

Szijjártó Péter kiemelte: az elmúlt évek egyik legfontosabb eredménye, hogy több hazai vállalat vált naggyá és stabil beszállítójává a legnagyobb multinacionális társaságoknak.
Ezek a magyar családi vállalkozások kiállták az idő és a verseny próbáját, mennyiségben és minőségben egyaránt folyamatosan világszínvonalat nyújtanak – közölte, megjegyezve: teljesítményük és folyamatos fejlődésük a legbiztosabb alapja annak, hogy a magyar gazdaság a következő években is fenntartsa jelenlegi bővülési ütemét, és mindig legalább 2 százalékkal meghaladja az uniós gazdaság átlagos növekedését.
Nagy lépés ezen az úton a Kovács Kft. 9,5 milliárd forintos beruházással felépült és legalább 60 további munkahelyet teremtő új kovácsoló üzeme, amelyhez a kormány 1,1 milliárd forintos támogatást nyújt – közölte a miniszter.     A fejlesztés a gazdaság dimenzióváltása szempontjából is jelentős, hiszen a cég a legmodernebb svájci kovácsológépet állítja üzembe, amelyből egész Európában 5-6 darab működik és Közép-, illetve Kelet-Európában egyedülálló lesz. Az új technológia az eddigi 2 millióról 25 millió egységre emeli a társaság gyártókapacitását – tette hozzá.     Elismerését fejezte ki a társaság tulajdonosainak azért is, hogy a kft. meghatározó szerepet tölt be a helyi szakképzésben.     Szijjártó Péter a magyar gazdaság teljesítményét értékelve úgy fogalmazott, míg 2010-ben „az európai szégyenpadon ült”, ma már 5 százalék feletti teljesítménnyel a leggyorsabban növekvő címért van versenyben.
Eközben 12 százalékos munkanélküliségről indulva  eljutottunk a teljes foglalkoztatás állapotáig – mondta.     Emlékeztetett: 5 éve folyamatosan dőlnek meg az export- és beruházási rekordok.
A siker kulcsa az ország újraiparosítása – jelentette ki, rámutatva, hogy az ipar tradícióira és az emberek szorgalmára, hozzáértésére alapozva 800 ezer munkahelyet teremtő gazdaságpolitika valósult meg.
Az ipari 2018-ban 32 ezer milliárd forint termelési értéket állított elő, ami másfélszerese a 2010-es nek – mondta.
Az év első 7 hónapjában a tavalyinál 8 százalékkal magasabban, 20 ezer milliárd forinton állt ez a mutató, amely megközelíti 2010 egész éves teljesítményét – közölte.     A miniszter szerint ebben a fejlődésben a vezető szerep a 176 ezer embert foglalkoztató autóiparé. Az itt megtermelt áru a legdurvább versenyhelyzetben is versenyképes, eladható és megfelelő minőségű – mondta.
Szijjártó Péter megjegyezte, hogy a visszaesésről szóló világgazdasági előrejelzéseket megcáfolva Magyarországon januártól július végéig 13 százalékkal bővült az autóipar teljesítménye, amely év végére – eddig példátlan módon – várhatóan meghaladja majd a 9 ezer milliárd forintot.     Fekete Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármester köszöntőjében arról beszélt, hogy a Kovács Kft. 470 dolgozónak ad munkát, a település egyik legjelentősebb vállalkozása.
Örömét fejezte ki, hogy a helyi társaságok egymás után jelentenek be új fejlesztéseket, amelyeknek köszönhetően 2015 óta folyamatosan nőnek a város iparűzésiadó-bevételei.