John Scalzi lesz a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége

John Scalzi lesz a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége, Hollandia pedig díszvendég országként kerül az idei fesztivál fókuszába – tudatta a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) szerdán az MTI-vel.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a nemzetközi könyves világ jegyzett eseménye, a térség meghatározó szakmai és kulturális fóruma. Az idei könyves találkozóra szeptember 28. és október 1. között kerül sor a Millenárison, 28. alkalommal – olvasható a közleményben.
Mint írják, az idei Könyvfesztivál díszvendég szerzője John Scalzi lesz, aki Budapest főpolgármesterétől veszi majd át a Budapest Nagydíjat. Az amerikai szerző az ezredforduló után feltűnt sci-fi írók nemzedékének termékeny és invenciózus tagja. Az első műve, a Vének háborúja mára kultkönyvvé vált, melynek univerzuma a későbbiekben öt további kötettel bővült – áll a közleményben.
Több stílusban és médiában kipróbálta magát, ír filmrecenziókat, ismeretterjesztő könyveket és esszéket. Dolgozott kreatív tanácsadóként a Csillagkapu Univerzum tévésorozatban; népszerű blogja, a Whatever pedig az egyik legrégibb a maga nemében. John Scalzi szakmai elismerését jelzi, hogy 2010-ben megválasztották az Amerikai Science-Fiction és Fantasy Írószövetség elnökévé.
A szerző életművét az elmúlt húsz évben több nemzetközi díjjal honorálták, 2005-ben megkapta a legjobb új sci-fi írónak járó John W. Campbell-díjat, majd 2013-ban a Vörösingesek című regényéért elnyerte a műfaj legfontosabb irodalmi díját, a Hugo-díjat. Magyarországon eddig 14 könyve jelent meg, az Agave Könyvek gondozásában – olvasható az összegzésben.
A tájékoztatás szerint díszvendég országként idén Hollandia irodalma kerül a fesztivál fókuszába. A könyvfesztivál látogatói neves holland írókkal, költőkkel, illusztrátokkal találkozhatnak: köztük lesz többek között Arnon Grunberg író és újságíró, A betegség nélküli ember szerzője; valamint Annamarie Bon, a népszerű ifjúsági szerző is. A díszvendég standon egymást követik majd a kerekasztal- és tematikus beszélgetések, felolvasások. Külön figyelmet kap idén a műfordítók és illusztrátorok szerepe a könyvkiadásban.
Folytatódik a PesText és a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál együttműködése. Ennek köszönhetően a PesText meghívására Budapestre érkező Alessandro Baricco a könyvfesztiválon is részt vesz. Az olasz íróval a megnyitó eseményen és a dedikáláson is találkozhatnak az érdeklődők – olvasható a közleményben.
Mint írják, Alessandro Baricco elsősorban a Novecento, Tengeróceán és a Selyem című bestseller regényeiről ismert, de kulturális műsorok televíziós műsorvezetőjeként, drámaíróként és esszéíróként is ismert, 14 könyve érhető el magyarul. Magyarországon legutóbb megjelent, Barbárok című non-fiction könyve az írás és a digitális kulturális forradalom kapcsolatát dolgozta fel.
A 2023 őszén a Helikon Kiadó gondozásában megjelenő, A játék című legújabb kötetében Baricco visszatér ehhez a témához, kiterjesztve perspektíváját a digitális forradalomnak a humanista gondolkodásra és általában a kultúrára gyakorolt hatására – áll az MKKE szerdai összegzésben.