Alapjogokért Központ: Orbán Viktort választaná kormányfőnek a döntő többség

Orbán Viktort az aktív szavazók 61 százaléka szeretné miniszterelnöknek, míg Márki-Zay Pétert csupán 24 százalékuk – közölte az Alapjogokért Központ a legfrissebb közvélemény-kutatása eredményeire hivatkozva hétfőn az MTI-vel. A regnáló kormányfő népszerűsége korábban is hétről hétre 50 százalék fölött volt, baloldali kihívójának szimpatizánsi tábora viszont egyre csökken – írták.

A november 15. és december 8. között, ezer ember telefonos megkérdezésével készült, országos reprezentatív kutatás eredményei szerint a 2010 óta hivatalban lévő kormányfő népszerűsége töretlen: novemberben 52-56 százalék között volt, december elején pedig már a választási részvételüket biztosra ígérők 61 százaléka mondta azt, hogy őt szeretnék továbbra is kormányon látni.
Megjegyezték, hogy „baloldali kihívójának” népszerűsége jóval alacsonyabb volt, ráadásul az utolsó adat felvételkor Márki-Zay Péter támogatóinak köre jelentősen csökkent: míg novemberben a megkérdezettek 26-28 százaléka szerette volna, hogy Márki-Zay Péter legyen Magyarország miniszterelnöke, addig december első hetében már csak 24 százalékuk.
„Ennek hátterében az állhat, hogy a baloldal kormányfő-jelöltje az utóbbi időben számos, már-már az abszurditás és a szürrealitás határait súroló kijelentést tett: +ostobaságnak+ minősítette a rezsicsökkentést, kétségbe vonta a minimálbér értelmét, pozitív színben igyekezett feltüntetni a migrációt, és több alkalommal keltett a gyermekvédelmi népszavazással szemben is hangulatot úgy, hogy közben a kormánykritikus szavazók több mint fele is egyetért annak célkitűzéseivel” – fogalmaztak a közleményben.