Kihirdették a Kaszás Attila-díj idei jelöltjeit

Harsányi Attilát, Orosz Ákost és Király Attilát jelölték idén a Kaszás Attila-díjra. A három színművész közül a közönség választja ki azt, aki átveheti az elismerést augusztus 30-án a Pesti Magyar Színházban az országos színházi évadnyitón.

Megvannak az idei Kaszás Attila-díj jelöltjei: Harsányi Attila, Orosz Ákos és Király Attila közül kerül majd ki a díjazott. A három színművész közül a közönség választja ki azt, aki átveheti az elismerést augusztus 30-án a Pesti Magyar Színházban az országos színházi évadnyitón.

Harsányi Attila Lear szerepében Enyedi Éva Lear halála című tragikomédiájának főpróbáján a Miskolci Nemzeti Színházban 2018-banFORRÁS: MTI/VAJDA JÁNOS

A szavazási eljárás utolsó fordulójába Harsányi Attila, a Miskolci Nemzeti Színház és az Aradi Kamaraszínház művésze, Orosz Ákos, a Vígszínház tagja, valamint Király Attila, a tatabányai Jászai Mari Színház és a Szkéné Színház művésze jutott – mondta Zalán János, a Pesti Magyar Színház igazgatója, a Színházművészeti Bizottság elnöke a díj jelöltjeit bemutató keddi budapesti sajtótájékoztatón.

Király Attila Hamlet szerepében Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott című abszurd komédiájának próbáján a Szkéné Színházban 2014-benFORRÁS: MTI/SZIGETVÁRY ZSOLT

Zalán János elmondta, hogy az elismerés odaítélésének egyik kritériumaként – a kiemelkedő mesterségbeli tudás és művészeti teljesítmény mellett – az adott társulatban vállalt tudatos közösségépítő magatartást jelölték meg az alapítók. A jelöltekre keddtől, augusztus 25. éjfélig lehet szavazni ezen az oldalon. A díj a magyar nyelven játszó színművészek szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila színművész szellemi hagyatékának ápolását szolgálja. A fiatalon meghalt színészmindig komoly szerepet vállalt azon társulatok közösséggé formálásában, ahol dolgozott.Az elismerést korábban Szarvas József, Nemes Levente, Mátray László, Mucsi Zoltán, Bányai Kelemen Barna, Borovics Tamás, Nagy Alfréd, Mészáros Tibor, Schneider Zoltán, Krisztik Csaba és Nagy Csongor Zsolt vehették át.

Orosz Ákos Raszkolnyikov szerepében a Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij Bűn és bűnhődés című regényéből készült színmű próbáján a Vígszínházban 2016-banFORRÁS: MTI/SZIGETVÁRY ZSOLT

Kucsera Tamás Gergely, a díj lebonyolítását támogató Magyar Művészeti Akadémia főtitkára bejelentette, hogy az MMA ebben az évben is megrendezi az országos előadóművészeti konferenciát, találkozót szerveznek a magyar színházi világnak, és úgy tervezik, hogy az esemény az idén augusztus 30-án a Pesti Magyar Színházban, az országos színházi évadnyitón valósul meg, és ez alkalommal adják át gálaműsor keretében a Kaszás Attila-díjat is. Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere, a díj társalapítója elmondta, hogy 2008-ban alapította az elismerést az önkormányzat és a Mozaik Művészegyesület, ésolyan díjat szerettek volna létrehozni, amiről a szakma szavazata dönt.A díjat a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. gondozza, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) támogatásával. A szakmai szavazatokat a Magyar Teátrumi Társaság gyűjti össze. A Raiffeisen Bank által biztosított nettó 500 ezer forint mellett az Emberi Erőforrások Minisztériuma az idén másodszor bruttó 400 ezer forinttal járul hozzá a Kaszás Attila-díj átadásához. Pokorni Zoltán azt is mondta, hogy a díj jelöltjeit a színészek választják ki maguk közül, ezértmár a három jelölt között lenni is a szakma megbecsülését jelenti.A magyar nyelvű színházak saját társulatuk tagját javasolhatták az elismerésre. A szavazás első fordulójában mintegy 32 társulat tagjai választották ki jelöltjeiket, akik a második fordulóban önmaguk közül titkos szavazással választották ki a továbbjutó három színészt. A jelöltek közül a közönség voksai döntenek a díjazott személyéről.