Rádiós ügyekről döntött a médiatanács

Meghosszabbította két helyi kiskunsági rádió médiaszolgáltatási jogosultságát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa eheti ülésén, valamint ellenőrizte a műsorkvóta-kötelezett médiaszolgáltatók adatszolgáltatását is – közölte az NMHH Kommunikációs Igazgatósága az MTI-vel.

Közleményük szerint a médiatanács a médiaszolgáltató kérésére öt évvel, 2024. június 22-ig meghosszabbította a Félegyházi Hírlap Kft. jogosultságát két frekvencián, így a Kiskunmajsa 88,2 MHz-en és a Kiskunfélegyháza 91,1 MHz-en továbbra is a 88,2 Rádió 1, illetve a 91,1 Rádió 1 Sirius szólhat majd.

A testület a Dunaújváros 99,1 MHz-es helyi közösségi rádiós frekvencia pályázati eljárásában az alaki vizsgálat után nyilvántartásba vette az egyedül pályázó Karc FM Média Kft.-t, és az eljárás a tartalmi vizsgálattal folytatódik.
A médiatanács emellett 70 ezer forint bírságot szabott ki a Heves 93,7 MHz-es frekvencián sugárzó, a Rádió 1 hálózatában működő Rádió Hello Kft.-re, mert a szolgáltató egy vizsgált februári adáshéten a vállaltnál kevesebb magyar zenét, közszolgálati, valamint a helyi köz- és mindennapi élettel foglalkozó műsorszámot tett közzé.

A testület 225 ezer forint megfizetésére kötelezte a törökszentmiklósi Szent István Rádió szolgáltatóját, mert az egy januári adáshéten számos esetben nem a hatósági szerződésében rögzített állandó megnevezését használta, és kevesebb szöveget, zenét, magyar zenei művet és hírműsort sugárzott az általa vállaltaknál. Ezek mellett túllépte az ismételt műsorszámok maximális arányára vonatkozó vállalását is.

Az NMHH ellenőrizte a médiaszolgáltatók adatszolgáltatási kötelezettségének teljesítését a 2018. június 1. és december 31. közötti időszakban. A médiatörvény alapján ugyanis a médiaszolgáltatók meghatározott körének kötelező havonta adatokat szolgáltatni a médiatanácsnak a műsorkvótákra vonatkozó előírások betartásának ellenőrzéséhez.
A tanács a határidőre nem teljesítő médiaszolgáltatókat figyelmeztette vagy bírságot szabott ki rájuk. A jogkövetkezmény formájának, mértékének megállapításakor a tanács minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét – köztük a szolgáltató által korábban elkövetett azonos tárgyú jogsértéseket és a veszélyeztetett korosztályra vonatkozó közönségarányokat is – figyelembe veszi – olvasható a közleményben.