Sentix: évtizedes mélyponton a német, ötéves mélyponton az euróövezeti befektetői hangulat

Közel tíz éve nem ítélték meg olyan borúlátóan az intézményes befektetők a németországi konjunktúrális kilátásokat, mint jelenleg, ami júliusra vonatkozóan a Sentix gazdaságkutató intézet euróövezeti befektetői hangulatindexét is ötéves mélypontra húzta le.

A Sentix több mint kilencszáz intézményes befektető bevonásával havi rendszerességgel összeállított befektetői hangulatindexe Németországra vonatkozóan júliusban mínusz 4,8 pontra, 2009 novembere óta a legalacsonyabbra csökkent az előző havi mínusz 0,7 pontról.
Az erősen exportfüggő német gazdaság számára egyre nagyobb gondot okoznak a kínai felvevőpiac bizonytalansági tényezői – mutatott rá Patrick Hussy, a Sentix ügyvezető igazgatója. „A recesszió szinte már elkerülhetetlennek tűnik” – fogalmazott.

A Sentix felmérésének megállapítása szerint az exportorientált német gazdaságot erősen megviseli az importvámok kölcsönös kivetésével eszkalálódó világkereskedelmi konfliktus, a világgazdasági növekedés lassulása, valamint a Brexit körül kialakult bizonytalanság.
Az euróövezet júliusi befektetői hangulatindexe mínusz 5,8 pontra, 2014 novembere óta a legalacsonyabbra csökkent júliusban a júniusi mínusz 3,3 pontról.

https://www.sentix.de/index.php/sentix-Economic-Factsheets/deutschland.html
https://www.sentix.de/index.php/sentix-Economic-Factsheets/euroland.html