A lengyel szejm jóváhagyta az orosz befolyást vizsgáló bizottságról szóló törvényhez benyújtott államfői módosításokat

Véglegesen jóváhagyta pénteken a lengyel parlament alsóháza azt az Andrzej Duda elnök által beterjesztett törvénymódosítási javaslatot, amelynek értelmében az eredetileg tervezettnél enyhébb következményei lesznek az orosz befolyást vizsgáló jövőbeni bizottság megállapításainak.

Az államfő június elején terjesztette elő a jogszabályhoz javasolt módosításait. Az eredeti törvény röviddel ezelőtt, május végén lépett hatályba, de az államfő utólagos alkotmánybírósági normakontrollt kért róla.
Az államfői módosításokat a szejm már június közepén megszavazta, az ellenzéki többségű szenátus azonban később elutasította. A szejm pénteken erről a szenátusi határozatról szavazott: a 460 fős házban 235 képviselő voksolt ellene, 214-en támogatták, négy honatya tartózkodott.
A jogszabály értelmében egy, a szejm által megválasztandó kilenctagú közigazgatási bizottság fogja elemezni a 2007-2022 közötti intézkedéseket, és ennek alapján kezdeményezheti a szerinte orosz befolyás hatására meghozott döntések felfüggesztését.
A törvény eredeti változata szerint az érintett döntéshozókra adminisztratív büntetéseket szabhattak volna ki: például tíz évig nem kerülhettek volna olyan pozícióba, amelyhez nemzetbiztonsági átvilágítás kell, vagy amelyben közpénzek sorsáról kell dönteni.
A jóváhagyott államfői módosítások nyomán a nemzetbiztonsági átvilágításra és a közpénzekre vonatkozó előírásokat törölték, a bizottság csak azt állapíthatja meg, hogy az érintett személy orosz befolyás alatt cselekedett, s ezért „hiányoznak nála a szükséges garanciák a közérdekű tevékenység megfelelő végzéséhez”. A bizottságba nem választhatnak be parlamenti képviselőket, egyértelműen szakértői testületről lesz szó.
A bizottság döntése bírósági úton vitatható.
Az ellenzék az őszi lengyel parlamenti választásokkal hozza összefüggésbe a törvényt, valamint annak módosított változatát is. Szerintük a bizottság megakadályozhatja például Donald Tusknak, a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform elnökének indulását a választásokon.     A jogszabály miatt az Európai Bizottság június elején kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelország ellen. Csütörtökön az Európa Tanács alkotmányjogi szakértőkből álló testülete, a Velencei Bizottság a törvény hatályon kívül helyezését javasolta Varsónak.