Az EP megerősítette elkötelezettségét Moldova uniós csatlakozása mellett

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén állásfoglalást fogadott el, amely megerősítette a testület elkötelezettségét Moldova uniós csatlakozása mellett, valamint hangsúlyozta, hogy az ország uniós tagsága geostratégiai befektetés lenne egy egységes és erős Európába.

A 555 szavazattal, 49 ellenszavazat és 26 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalás hangsúlyozta: Moldova továbbra is ki van téve az orosz nyomásnak és energetikai zsarolásnak, a szomszédos Ukrajnában zajló háború okozta gazdasági válságnak, valamint az ország Európa-párti kormányát destabilizálni akaró, a Kreml által támogatott erőknek.
Az EP-képviselők elismerték a moldovai kormány által elért előrehaladást a csatlakozáshoz szükséges reformok terén. Szorgalmazták továbbá, hogy a csatlakozási tárgyalások 2023 végéig kezdődjenek meg, amennyiben Moldova teljesíti az Európai Bizottság által a tárgyalások megkezdéséhez meghatározott kilenc követelményt. Ennek érdekében az EP felszólította a moldovai kormányt, hogy folytassa a demokráciával és a jogállamisággal kapcsolatos reformprogramját, mozdítsa elő az ország uniós társulási megállapodásának és a szabadkereskedelmi megállapodásnak a teljes körű végrehajtására irányuló munkát, lépjen fel a szervezett és súlyos nemzetközi és transznacionális bűnözés ellen, valamint folytassa az ország energiabiztonságának növelésére irányuló erőfeszítéseket.
Az uniós parlament állásfoglalása szerint ki kellene terjeszteni az EU szankciórendszerének alkalmazási körét, hogy büntetendő cselekményként magában foglalja a Moldova biztonságát, stabilitását, alkotmányos és demokratikus intézményeit aláásó korrupciós cselekményeket is.
Az állásfoglalás végezetül elítélte, hogy Oroszország az energiaellátás által továbbra is zsarolja Moldovát, és támogatását fejezte ki a moldovai kormány arra irányuló erőfeszítései iránt, hogy növelje energiabiztonságát az ellátási források diverzifikálása, a fogyasztás csökkentése és az európai piacon történő energiavásárlás, valamint az összekapcsolható infrastruktúra fejlesztése révén. Az EP-képviselők az EU-t arra szólították fel, hogy támogassa Moldovát az energiafüggetlenség elérésében.