Margrethe Vestager hivatalosan is jelölt az Európai Beruházási Bank elnöki tisztségére

Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős uniós biztos az X (Twitter) közösségi oldalon kedden közzétett üzenetében bejelentette, hogy hivatalosan is jelölt az Európai Beruházási Bank (EBB) elnöki tisztségére.

A dán biztos közölte: az Európai Bizottságtól szabadságot vesz ki, hogy a jelöltségre összpontosíthasson.
Kedden az Európai Bizottság is arról tájékoztatott, hogy Margrethe Vestager ideiglenesen felfüggesztette munkáját a testületben annak érdekében, hogy felkészüljön az Európai Beruházási Bank elnöki posztjáért folyó kampányra.
A brüsszeli testület közleménye szerint Vestager tájékoztatta Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét arról, hogy a dán kormány hivatalosan is jelölte az EBB elnöki posztjára, ezért fizetés nélküli szabadságot kér a kampány idejére.
Közölték: Ursula von der Leyen eleget tett a kérésnek, és fizetés nélküli szabadságot biztosít az uniós biztos számára, de hangsúlyozza, hogy ezen időszak alatt az európai uniós szerződések idevágó kitételeit és az Európai Bizottság tagjaira vonatkozó magatartási kódex rendelkezéseit továbbra is alkalmazni kell.
Az uniós bizottság elnöke úgy határozott, hogy a Vestager biztos feladatai közé tartozó, a digitális korra felkészült Európáért felelős tárca irányításával és koordinálásával Vera Jourová alelnököt, a versenypolitikai portfólióval pedig Didier Reynderst bízza meg.
Von der Leyen arról is határozott, hogy az innovációért és kutatásért felelős tárcát ideiglenesen Margarítisz Szkínász alelnökre ruházza, mindaddig, amíg a korábbi, májusban lemondott bolgár biztos, Marija Gabriel helyére új bizottsági tagot nem neveznek ki.
Az Európai Bizottság az Európai Parlamentet és az Európai Unió Tanácsát is tájékoztatja az ideiglenes változásokról – tették hozzá.
Vestager, aki 2014 óta tagja a bizottságnak, jövőre fejezi be második ötéves megbízatását. Az Európai Beruházási Bankot jelenleg vezető Werner Hoyer mandátuma szintén jövőre jár le, mivel 2018-ban neveztek ki egy második hatéves ciklusra.