Orosz pénzügyminiszter: rendelettervezett készült a befagyasztott eszközök cseréjéről

Rendelettervezetet készített elő az ukrajnai háború miatt befagyasztott orosz és külföldi eszközök cseréjének megkezdésérők az orosz kormány és a központi bank – jelentette ki Anton Sziluanov pénzügyminiszter a stratégiai fejlesztési és nemzeti projektek tanácsának keddi moszkvai ülésén.

Sziluanov közölte, hogy első lépésben mintegy 100 milliárd rubel összeértékű számla zárolásának feloldását tervezik. A rubel jelenlegi árfolyamon mintegy 3,70 forintot ér.
“Mára több mint 3,5 millió orosz állampolgár vagyonát zárolták 1,5 billió rubel értékben” – mondta, szavait a tanácskozáson részt vevő Vlagyimir Putyin elnökhöz intézve.
“Figyelembe véve az ön által támogatott döntéseket, előirányozzuk, hogy megkezdjük állampolgáraink vagyonának cseréjét a külföldi befektetők azon vagyonára, amelyek mára C típusú számlákon halmozódtak fel. Első lépésben azt tervezzük, hogy feloldjuk a lakossági befektetők számláinak zárolását, mintegy 100 milliárd rubel értékben” – hangoztatta Sziluanov.
Az orosz jegybank szerint 2022 november végéig mintegy 5,7 billió rubel értékű orosz befektetői vagyont zároltak európai letétkezelőknél. A C típusú – a nem rezidensek által használt konverziós – számlákon lévő pénzeszközök összege 2022. november elején meghaladta a 280 milliárd rubelt. Azóta a jegybank nem hozott nyilvánosságra újabb adatot, Interfax hírügynökség forrásai szerint ez az összeg 2022 végén megközelítette a 600 milliárd rubelt.
Az Európai Unió tavaly június elején szankciós listára vette a moszkvai tőzsdecsoport részét képező Nemzeti Elszámolóházat, ami az Euroclear és Clearstream európai letétkezelőknél vezetett a számláinak zárolásához. Elvira Nabiullina, a jegybank vezetője júniusban bejelentette, hogy kész megfontolni a befagyasztott vagyonok cseréjének lehetőségét.
A RIA Novosztyi hírügynökség emlékeztetett rá, hogy az ukrajnai háború kezdete óta után a Nyugat több százmilliárd dollárnyi orosz kintlévőséget fagyasztott be. Marija Zaharova külügyi szóvivő ezt lopásnak minősítette. Nabiullina tavasszal közölte, hogy az orosz hatóságok pereket készítenek elő a nemzetközi tartalékok befagyasztásának megtámadására.
Az Interfax értesülése szerint egyébként a LUKOIL olajipari vállalat engedélyt kért az orosz hatóságoktól arra, hogy visszavásárolhassa részvénytőkéjének 25 százalékát a nem rezidensektől, akiknek részvényei jelenleg C típusú számlákon vannak zárolva. A LUKOIL sajtószolgálata elzárkózott a kommentártól, de a vállalat részvényei a bejelentésre 6 százalékot ugrottak, és 2022 februárja óta a legmagasabb értéket érték el.