Putyin átalakította az orosz kormányt

Felmentette öt minisztérium, valamint az Uráli Szövetségi Körzet vezetőjét hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök, egyúttal kilencről tízre emelve a kormányfőhelyettesek számát.

A megüresedő posztokra jelölt személyek listáját Mihail Misusztyin miniszterelnök hétfőn a parlament alsóháza elé terjesztette.
Az energetikai tárcát 2012 óta vezető és az olajkitermelés csökkentéséről megkötött OPEC+ megállapodás kidolgozásában kulcsszerepet játszó Alekszandr Novak lehet a tizedik miniszterelnök-helyettes. Eddigi tisztségét Nyikolaj Sulginov, az orosz vízi erőművek zömét tulajdonló, állami többségű Roszgidro nyrt. vezérigazgatója veheti át.
Novak az alsóházi energetikai bizottság előtt hétfőn kijelentette, hogy Sulginovval “tandemben” a 2035-ig szóló orosz energiastratégia kérdéseinek megoldásán fog dolgozni. Egyebek között azt is elmondta, hogy Oroszország jelenleg mintegy 100 milliárd dolláros megrendelési portfólióval rendelkezik a nukleáris energetika területén, ahol versenyelőnyben van a világpiacon.
Feladatai között nevezte meg az orosz régiók gázellátásának felgyorsítását, petrolkémia, hidrogénenergetika és cseppfolyósítottföldgáz-előállítás fejlesztését, a nehezen kinyerhető olajkészletekkel kapcsolatos problémák megoldását, a távol-keleti gázkészletek piaci értékesítését, a villamosenergia-ipar korszerűsítését, valamint olajmező-szolgáltató cégek támogatását.
Az Uráli Szövetségi Körzet élén a mostani személycserék során Nyikolaj Cukanov elnöki különmegbízott helyét az építőipari minisztérium éléről most felállított Vlagyimir Jakusev veheti át, az ő helyére pedig eddigi helyettese, Irek Fajzullin léphet. A közlekedési tárcát eddig vezető Jevgenyij Ditrih posztjára Misusztyin az Aeroflot légitársaságot 2009 óta vezető Vitalij Szaveljevet jelölte.
Dmitrij Kolibkin környezetvédelmi miniszter helyét az eddig a Távol-Kelet és az Északi-sarkvidék fejlesztéséért felelős Alekszandr Kozlov kaphatja meg, akinek az örökébe viszont a két régió fejlesztésére létrehozott alap igazgatója, Alekszej Csekunkov léphet.
Kolibkin és Ditrih új megbízatást egyelőre nem kapott.
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, a személycseréket a kormányban “rotációs folyamat” részeként hajtották végre, nem pedig azért, mert a miniszterek és az elnöki különmegbízott rosszul teljesítették az elnöki utasításokat.
A kormányalakítás rendjéről rendelkező új, Putyin által múlt pénteken jóváhagyott alkotmányos törvény szerint az alsóház először hagyhat jóvá miniszteri kinevezéseket. A jelölteknek szakbizottságokban történt hétfői megerősítését követően a törvényhozási kamara plenáris ülése kedden szavaz majd róluk. Az elnök a parlementi megerősítés után nevezi ki az új kormánytagokat.
A hivatalban lévő Misusztyin-kormány januárban alakult meg az előző miniszterelnök, Dmitrij Medvegyev minisztereiből és újonnan kinevezett tárcavezetőkből. A kabinet energiáinak nagy részét eddig a Covid-19-járvány elleni védekezés kötötte le.