Ursula von der Leyen támogatja a holland külügyminiszter uniós biztosi kinevezését

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden bejelentette: azt javasolja, hogy a holland kormány előterjesztésének megfelelően Wopke Hoekstra külügyminiszter váltsa fel Frans Timmermanst a holland uniós biztosi pozícióban.

Közleményében Ursula von der Leyen arról számolt be, hogy a nap folyamán meghallgatta az Európai Bizottság holland tagjának javasolt jelöltet, és az alapján javasolni fogja az Európai Unió Tanácsának és az Európai Parlamentnek Wopke Hoekstra kinevezését.
Indoklása szerint a jelölt „erős motivációt mutatott” a poszt és nagy elkötelezettséget az európai ügyek iránt. Elmondta: a megbeszélés során Hoekstra hangsúlyozta, hogy elhivatott az EU éghajlat-politikája és a kontinens klímasemlegességéhez szükséges valamennyi erőfeszítés mellett.
Von der Leyen kiemelte továbbá, hogy a jelölt, aki az európai zöld megállapodásért, az intézményközi kapcsolatokért felelős ügyvezető alelnök irányítása mellett az éghajlat-politikáért lesz felelős, a pozícióhoz szükséges szakmai tapasztalattal is rendelkezik. Kormányzati tapasztalata különösen az európai klímadiplomácia számára lesz jelentős az éghajlatváltozás elleni küzdelem finanszírozása, valamint az éghajlattal kapcsolatos jogalkotási eszközök végrehajtása szempontjából – tette hozzá az Európai Bizottság elnöke.
Hoekstra 2022 januárja óta dolgozik Hollandia külügyminisztereként és miniszterelnök-helyettesként. Ezt megelőzően, 2017 és 2022 között Mark Rutte harmadik kabinetjének pénzügyminisztere volt. Még korábban, 2002 és 2017 között különböző pozíciókat töltött be holland és külföldi bejegyzésű multinacionális vállalatoknál Hollandiában és külföldön.
Frans Timmermans, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke, az európai zöld megállapodásért felelős uniós biztos egy hete nyújtotta be lemondását, miután úgy döntött, hogy jelöltként indul a soron következő hollandiai választásokon. Az európai zöld megállapodásért, valamint az éghajlatpolitikai tárcáért felelős ügyvezető alelnöki pozíciót ideiglenesen Maros Sefcovic alelnök, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős tagja veszi át az új holland tag kinevezéséig.
Timmermans a Munkapárt (PvdA) és a Zöld Baloldal (GL) közös jelöltje lesz a november 22-re kiírt, előrehozott holland parlamenti választásokon. A 62 éves politikus, a PvdA korábbi parlamenti képviselője tíz év után tér vissza a holland politikába. Mark Rutte második kormányában külügyminiszteri posztot töltött be. 2014-ben, a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottságban a többi között a jogállamiságért felelős uniós biztos és alelnök volt.
Hollandiában a Mark Rutte vezette kormány júliusban lemondásra kényszerült, mivel a négypárti koalíció nem tudott megegyezni a menekültügyi reformokról. A kabinet azóta ügyvivő minőségben folytatja munkáját.