Czomba Sándor: továbbra is történelmi mélyponton a nyilvántartott álláskeresők száma

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai szerint 2023 novemberében a háború és az elhibázott, káros szankciók okozta nehéz gazdasági helyzet ellenére is mindössze 226 129 álláskereső szerepelt a nyilvántartásban. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdai közleményében úgy fogalmazott, hogy “a kormány megvédi a munkahelyeket és a családokat, a rendszerváltás óta ez a  második legjobb adat, tavaly novemberhez képest pedig több mint 7 ezerrel csökkent a munkát keresők száma, ami jól mutatja a hazai munkaerőpiac stabilitását és erejét”.

2010-hez képest 1 millióval dolgoznak többen, ráadásul a foglalkoztatottság emelkedésével párhuzamosan az aktivitási ráta is történelmi magasságba emelkedett Magyarországon. A munkanélküliségi ráta eközben továbbra is az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban. 2010 óta már mintegy 400 ezerrel csökkent, több mint fél éve pedig folyamatosan 230 ezer alatt van a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon.
A kormány szándéka, hogy a munka nélkül lévőket mielőbb aktivizálja, amit képzésekkel, átképzésekkel és munkaerőpiaci hajlandóságot növelő intézkedésekkel próbál ösztönözni. A legkisebb kötelező bérek decemberi, érdemi emelése a reálkeresetek növelésén túlmutatóan tovább növelheti az aktivitást, ami a foglalkoztatottak számának emelkedését is nagymértékben elősegíti.