Cziffra 100 – Balázs János Dohában lép fel a Katari Filharmonikusokkal

Balázs János Kossuth-és Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész pénteken Dohában lép fel a Katari Filharmonikusok vendégeként, az esten Liszt legfőbb műveit adják elő Pablo Mielgo spanyol karmester vezényletével, a Cziffra 100 programsorozat részeként.

A Cziffra György-emlékév programjainak következő állomásán Katarban csendül fel Liszt I. zongoraversenye, amelyet a szerző több mint 25 év alatt formált véglegesre, de hallható lesz a Les Préludes, Liszt szimfonikus költeményei közül a legismertebb mű is. A koncertnek a Katarban épülő, Katara nevű kulturális faluban található operaház ad otthont – tájékoztatták a szervezők az MTI-t csütörtökön.
Mint írják, a multikulturális Katari Filharmonikusok muzsikusai tucatnyi államból érkeztek az öböl-menti országba, több magyar zeneművész is tagja a zenekarnak, elsősorban a fúvósok között. Katari Filharmonikusok zenekar rendszeresen foglalkoztat nemzetközi sztárokat és a Közel-Kelet mellett a világ leghíresebb pódiumain lép fel.
További nemzetközi fellépésekkel folytatódnak a Cziffra György-emlékév programjai. Katar után Stuttgartban, Varsóban és Bécsben vendégszerepel Balázs János más magyar művészekkel és az általa mentorált fiatal tehetségekkel. A koncerteken a “zene szabadságának jegyében” a klasszikus zene és klasszikus zenei improvizáció mellett más műfajok is szerepet kapnak.