Koronavírus – Izraelben ismét emelkedik a koronavírussal újonnan fertőzöttek száma

Izraelben ismét emelkedik a koronavírussal újonnan fertőzöttek száma, az R fertőzési együttható 1-re emelkedett – jelentette a Maariv című újság hírportálja pénteken.

Az egészségügyi minisztérium csütörtökön mért és pénteken közzé tett adatai szerint folytatódik a koronavírus-járvány utóbbi két hétben tapasztalt emelkedő tendenciája, és 1-re emelkedett az R fertőzési együttható, amely szeptember közepétől októbér végéig 0,74 körül állt.
Ez azt jelenti, hogy míg korábban, a negyedik hullám szeptember-októberi visszaszorulásának idején 100 vírushordozó csak mintegy 74 másik embert fertőzött meg, és fokozatosan visszaszorult a járvány, ez a mutató egy hónapja lassan, de folyamatosan emelkedik. Jelenleg 100 fertőzött már 100 embernek adja át a koronavírust.
Ha tovább folytatódik ez a folyamat, akkor az R egy fölé emelkedik, és tovább növekszik az új fertőzöttek száma, noha az augusztusban indított harmadik oltási kampány sikere nyomán az országban a járvány negyedik, delta variáns okozta hulláma több hétre jelentősen visszaszorult.
Csütörtökön 467 új vírushordozót azonosítottak mintegy hetvenezer teszt elvégzésével. A pozitív esetek aránya a tesztelésnél 1,71 százalékos volt, noha a negyedik hullám csúcsán, szeptember elején még a 8 százalékot is meghaladta ez a mutató.
A súlyos betegek száma csütörtökön 126 volt, közülük 87-en vannak lélegeztetőgépen. A járvány megjelenése óta a mintegy 9,4 millió lakosú országban 1 339 531 fertőzöttet regisztrálták a hatóságok.
Jelenleg Izraelben 5215 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, és 173-an vannak közülük kórházban. Tavaly december vége óta 6 263 415 embert (tizenkét évesnél idősebbeket) oltottak már be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával, ez az ország lakosságának 67,35 százaléka.
Augusztusban a védettség növelésére, a delta hullám megfékezésére újabb, harmadik oltási kampányt indítottak azok számára, akik legalább öt hónappal korábban megkapták már a második oltást. A kampány nyomán eddig 4 038 711-en vették fel a harmadik adag vakcinát, ami a lakosság 43,43 százalékát jelenti.
Csütörtökön nem volt az országban „piros”, vagyis jelentősen fertőzött település. Közepesen fertőzött, vagyis „narancssárga” 10 hely, kis mértékben van jelen a koronavírus 19 „sárga” városban és faluban, és „zöld”, vagyis alig vagy egyáltalán nem fertőzött 251 izraeli település. Szeptember közepén, a járványhullám tetőpontján a lakóhelyek többsége „piros” volt.
A SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegségben (Covid-19) tavaly február óta 8154-en, az utóbbi 7 napban 10-en haltak meg Izraelben.