Zelenszkij: az energiaválság Oroszország kísérlete Ukrajna elpusztítására

Az energiaválság Oroszország Ukrajna elpusztítására tett kísérlete – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán államfő pénteken a szlovén parlamentben, hozzátéve, hogy Kijev villamosenergia-exporttal próbálja mérsékelni az európai gázhiányt.

“Oroszországnak az Európai Unió is célpontja, de a szervezet meg tudja védeni magát” – mondta az ukrán elnök videón közvetített beszédében.
A szlovén törvényhozásban – az Ukrajna támogatására rendezett eseményen – először Urska Klakocar Zupancic házelnök szólalt fel, aki elmondta: nagy megtiszteltetés számára, hogy személyesen is üdvözölheti Zelenszkijt.
“A háború kezdete óta Szlovénia azon országok oldalán áll, amelyek a leghatározottabban elítélték a független és szuverén Ukrajna elleni (orosz) támadást” – mutatott rá a házelnök.
Zelenszkij jelezte: a megtiszteltetés kölcsönös, és egyben köszönetet mondott minden európai országnak, amely támogatja Ukrajnát azon erőfeszítéseiben, hogy felszabadítsa az országot az orosz megszállás alól. “Köszönöm a szlovén nemzetnek, köszönöm nagy és bátor szíveteket” – fogalmazott.
Moszkva továbbra is azon dolgozik, hogy megakadályozza Ukrajna előrehaladását – mondta az ukrán elnök, de hozzátette: “Oroszországnak fogy az üzemanyaga ahhoz, hogy továbbra is ezen az úton haladjon”.
Megismételte korábbi kijelentését, miszerint Ukrajna a Nemzetközi Büntetőbíróság vizsgálatát követeli az országban elkövetett háborús bűnök miatt, és elvárja, hogy felelősségre vonják a tetteseket.
Az ukrán elnök emellett köszönetet mondott Szlovéniának, amiért a legutóbbi EU-csúcson támogatta Ukrajna uniós csatlakozási szándékát.
“Senki nem tudja megmondani, meddig fog tartani az integráció, de Ukrajna álma, hogy a blokk teljes jogú tagjává váljon – hangsúlyozta, hozzátéve: fontos, hogy az ország megőrizze területi integritását.
Zelenszkij arra kérte a szlovén vállalatokat, hogy csatlakozzanak Ukrajna helyreállítási tervéhez.
Mint mondta, bízik benne, hogy Ukrajna újra szabad lesz, ez az EU érdeke is. “Együtt győzni fogunk, dicsőség Ukrajnának” – zárta beszédét az ukrán elnök.